Selasa, 1 Julai 2014

Resepi Mudah : Tom Yam

Bahan-bahan:

Ayam - 1/4 ekor (dipotong kecil)
Daging - 250 gm (dipotong kecil)
Udang

Bahan A –
Kisar halia
3 inci bawang merah
6 ulas cili api
20 biji (merah)

Bahan-bahan lain:
Minyak masak - 1/5 cawan
Serai - 6 btg serai (diketuk)
Lobak merah - 2 btg (dipotong)
Bunga kubis - 150 gram
Putik jagung - 2 bungkus
Tomato - 3 biji (potong 4)
Bawang besar - 3 biji (potong 4)
Daun limau purut - 3 atau 4 helai
Limau nipis - ambil airnya, dan ikut keperluan
Batang saleri - 2/3 btg dari sepokok (potong panjang 1/2 in)
cili api - diketuk (jika rasa perlu untuk tambahkan kepedasan)
Sos ikan - dalam 1 atau 2 sudu
Air
Garam

Cara memasak:

1. Panaskan minyak dalam periuk, dan tumiskan bahan2 yang dikisar (Bahan A).
2. Masukkan juga serai yang telah diketuk. Tumis sehingga pecah minyak.
3. Masukkan daging yang telah dipotong. Masak sehingga empuk. Sedikit air.
4. Bila daging telah empuk, masukkan ayam. Masak lagi sehingga ayam 3/4 masak. Tambahkan air hingga paras air 1 1/2 kali ganda dari bahan2 yang ada didalam periuk tu.
6. Masukkan udang jika berminat. Masak lagi hingga air mendidih.
7. Masukkan lobak merah, putik jagung dan bunga kobis. Masukkan juga daun limau purut. Cili api yang telah diketuk.
8. Masukkan tomato dan bawang besar, serta batang saleri. Sos ikan dan garam. Pastikan mendidih dan tutupkan api.
9. Akhir sekali masukkan perahan air limau.

0 comments:

Catat Ulasan