Rabu, 2 Julai 2014

Resepi Mudah : Soto Ayam

Bahan A
1 ekor ayam di potong ikut suka
3 biji bawang besar (potong 4)
5 ulas bawang putih (di ketuk)
2 inci halia (di mayang)
2 ketul sup bunjut
sedikit kayu kayan (bunga cengkih, bunga lawang, kayu manis)

Bahan B
10 biji bawang merah (di goreng sehingga kekuningan)
Daun sup dan daun Bawang

Bahan C (Untuk Sambal kicap):
20 biji cili api
2 biji limau kasturi
2 ulas bawang putih
kicap
sedikit gula








Cara memasak:

1. Semua bahan A hendaklah direbus.
2. Bila ayam sudah empuk dan semua bahan sudah sebati masukkan garam dan sedikit gula.
3. Masukkan bahan B ke dalam sup yang telah siap dimasak.
4. Untuk sambal kicap, tumbuk cili ngan bawang putih sehingga lumat. Masukkan dalam mangkuk, selepas itu tuang kicap, gula dan perahkan limau.
5. Sedia untuk dimakan.

0 comments:

Catat Ulasan