Bahan A
1 ekor ayam di potong ikut suka
3 biji bawang besar (potong 4)
5 ulas bawang putih (di ketuk)
2 inci halia (di mayang)
2 ketul sup bunjut
sedikit kayu kayan (bunga cengkih, bunga lawang, kayu manis)
Bahan B
10 biji bawang merah (di goreng sehingga kekuningan)
Daun sup dan daun Bawang
Bahan C (Untuk Sambal kicap):
20 biji cili api
2 biji limau kasturi
2 ulas bawang putih
kicap
sedikit gula
Cara memasak:
1. Semua bahan A hendaklah direbus.
2. Bila ayam sudah empuk dan semua bahan sudah sebati masukkan garam dan sedikit gula.
3. Masukkan bahan B ke dalam sup yang telah siap dimasak.
4. Untuk sambal kicap, tumbuk cili ngan bawang putih sehingga lumat. Masukkan dalam mangkuk, selepas itu tuang kicap, gula dan perahkan limau.
5. Sedia untuk dimakan.
Rabu, 2 Julai 2014
Resepi Mudah : Soto Ayam
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
0 comments:
Catat Ulasan