Bahan-bahan:
ikan serkut/tenggiri/siakap/kembung/pari/sembilang/keli/parang
7/8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sebesar ibu jari kaki belacan
kunyit hidup sebesar ibu jari tangan
air asam jawa
7-8 sudu cili yang telah dikisar
2 sudu besar kerisik
sedikit halba
sedikit halia
garam secukup rasa
Cara memasak:
1. Kunyit hidup dan bawang putih ditumbuk lumat.
2. Masukkan bawang merah. Tumbuk separuh lumat dan masukkan belacan.
3. Panaskan periuk dan minyak untuk menumis.
4. Setelah minyak panas masukkan halba (lebih kurang 4/5 biji) untuk naik bau wanginya.
5. Masukkan bawang merah,putih,belacan,kunyit,yang telah ditumbuk tadi.kacau.
6. Masukkan cili yang telah dikisar dan kacau sebati,masukkan kerisik.
7. Tumiskan dengan api sederhana sehingga garing atau cili berubah warna sedikit merah hitam.
8. Setelah garing masukkan air asam jawa. Tambah air biasa sesuai dengan ikan.
9. Kacau biar bahan tumis tadi sebati dengan kuah.
10. Masukkan ikan.kemudian masukkan halia yang telah ditumbuk sedikit atau dihiris halus.
11. Didihkan kuah, masukkan garam dan perasa.
Khamis, 17 Julai 2014
Resepi Mudah : Asam Pedas
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
0 comments:
Catat Ulasan