Bahan-bahan:
1 paket serbuk kari ikan / ikan kering
1 biji nenas
Isi / tulang ikan talang kering
Santan
garam
bawang merah
daun kari
minyak untuk menumis
Cara memasak :
1. Ikan talang direndam.
2. Rebus nenas yang telah dipotong bersama-sama dengan serbuk kari sehingga hampir kering dengan api sederhana. Kemudian masukkan santan dan ikan talang tadi biarkan mendidih.Ketepikan.
3. Bawang merah dimayang kemudian ditumis didalam kuali bersama-sama dengan daun kari.
4. Setelah garing masukkan bawang bersama-sama minyak tadi ke dalam gulai ikan tadi.
5. Tambah garam jika perlu. Kacau sebentar kemudian tutup periuk tadi.
6. Siap dan boleh dimakan.
Sabtu, 19 Julai 2014
Resepi Mudah : Gulai Nenas Ikan Kering
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
0 comments:
Catat Ulasan