Mutiara Kata

"Jangan biarkan perahu hanyut tak berpenghuni nanti hanyutnya tidak singgah ke pelabuhan".

Mutiara Kata

"Rezeki... ada di mana2, datang tanpa diduga, tepat pada masa, yg penting, usaha dan tawakkal".

Mutiara Kata

"Esok pasti ada tetapi esok belum pasti untuk kita. Beringat-ingatlah untuk menghadapi esok yang pastikan mendatang".

Mutiara Kata

"Jangan mengukur kebijaksanaan seseorang hanya kerana kepandaiannya berkata-kata tetapi juga perlu dinilai buah fikiran serta tingkah lakunya".

Mutiara Kata

"Jangan sekali-kali kita meremehkan sesuatu perbuatan baik walaupun hanya sekadar senyuman".

Sabtu, 12 Mei 2018

Kebaikan Minyak Pati Tumbuhan Untuk Kesihatan

================================================================
Cf-rub mengandungi 7 jenis Essential Oil (EO) / Minyak Pati.
================================================================
- Minyak pati ORANGE kaya dengan antioksida d-limonene. Membantu menghapuskan toksin dalam badan.
- Minyak pati EUCALYTUS(KAYU PUTIH) berkesan merawat alahan dan resdung dan membantu mencairkan kahak.
- Minyak pati TEA TREA merupakan antibiotik yg terbaik. Ia membantu masalah pernafasan melegakan asthma,selesema dan batuk.
- Minyak pati CYPRESS dapat menghapuskan kahak yang terkumpul dalam saluran pernafasan dan paru².
- Minyak pati FRANKINSENCE memberikan rasa relaks dan meningkatkan kualiti tidur.
- Minyak pati LAVENDER meningkatkan mood yang lebih stabil dan penumpuan yang lebih baik.
- Minyak pati LEMON membantu mencairkan kahak dan memberi keselesaan pada bayi yang demam dan selesema.


** CF-rub bantu mengurangkan demam, batuk dan selsema.
** Sesuai digunakan untuk sesisi keluarga.

================================================================
T-rub mengandungi 8 jenis Essential Oil (EO) / Minyak Pati.
================================================================
- Minyak pati GINGER membantu masalah penghadaman dan memastikan keselesaan pada perut.
- Minyak pati FENNEL mampu melegakan perut akibat kembung.
- Minyak pati WILDMINT berfungsi membuang angin di dalam perut.
- MInyak pati LEMONGRASS meredakan nyeri otot, membunuh bakteri serta secara internal membantu sistem pencernaan.ss
- Minyak pati LAVENDER memberikan rasa rileks saraf, menstabilkan mood & daya tumpuan yang lebih baik.
- Minyak pati TANGERINE mampu mengurangi kegelisahan dan mual.
- Minyak pati JUNIPERS melegakan ngeri otot dan membantu pencernaan.
- Minyka pati PATCHOULI membantu meningkatkan kemampuan tubuh untuk menguraikan makanan dan menyerap nutrisi dengan baik.


** T-rub bantu melegakan kembung perut, sembelit dan masalah berkaitan perut.
** Sesuai digunakan untuk sesisi keluarga.

================================================================
Sleep Time mengandungi 8 jenis Essential Oil (EO) / Minyak Pati.
================================================================
- Minyak pati CEDARWOOD(KAYU CEDAR) membantu menstabilkan hormon melatonin (hormon tidur).
- Minyak pati LAVENDER bertindak untuk memberi ketenangan, mood yang baik dan meningkatkan daya tumpuan.
- Minyak pati YLANGYLANG adalah ubat penenang semulajadi berfungsi untuk memberikan anak tidur dengan lena. Sesuai untuk anak yang susah tidur dan tidur tidak lena.
- Minyak pati BERGAMOT(LIMAU PURUT) memberikan rasa rileks kerana peredaran darah akan bertambah baik.
- Minyak pati VETIVER meningkatkan mood tidur dan mengubati insomnia.
- Minyak pati ORANGE kaya dengan antioksida d-limonene. Membantu menghapuskan toksin dalam badan.
- Minyak pati ROMAN CHARMOMILE membantu menenangkan dan membantu menyokong sistem imunisasi.
- Minyak pati MARJORAM bersifat menenangkan, membantu peredaran darah dengan lebih baik.


** Sleep Time bantu mudah tidur dan dapatkan tidur yang berkualiti.
** Sesuai digunakan untuk sesisi keluarga.

================================================================
Calm Time mengandungi 8 jenis Essential Oil (EO) / Minyak Pati.
================================================================
- Minyak pati GERANIUM dapat memberikan rasa tenang pada anak-anak. Dapat membantu rasa selesa serta mood jadi baik.s
- Minyak pati MANDARIN membantu lebih fokus dan produktif.
- Minyak pati BERGAMOT(LIMAU PURUT) memberikan rasa rileks kerana peredaran darah akan bertambah baik.
- Minyak pati LAVENDER memberikan rasa rileks saraf, menstabilkan mood & daya tumpuan yang lebih baik.
- Minyak pati ORANGE kaya dengan antioksida d-limonene. Membantu menghapuskan toksin dalam badan.
- Minyak pati FRANKINSENCE melegakan rasa bimbang & tekanan seseorang dan membantu merehatkan saraf dan meredakan kemarahan.
- Minyak pati ROMAN CHARMOMILE membantu menenangkan dan membantu menyokong sistem imunisasi.
- Minyak pati MARJORAM bersifat menenangkan, membantu peredaran darah dengan lebih baik.


** Calm Time memberikan keselesaan dan ketenangan.
** Sesuai digunakan untuk sesisi keluarga.

Berminat terus ke link whatsapp >> http://TasneemBalm.wasap.my

Ahad, 4 Februari 2018

Kit Semulajadi melegakan batuk berkahak, selesema, tantrum, sukar tidur dan masalah perut

Balm bayi Tasneem Naturel merupakan kit bayi semulajadi yang memberi manfaat kepada ibu bapa yang mempunyai bayi atau anak kecil.
Balm ini dirumus khas daripada bahan semulajadi serta kombinasi minyak pati (essential oil) yang bermutu tinggi.
Tanpa sebarang bahan kimia yang berbahaya seperti paraben, SLS dan bahan pewarna.
Balm bayi Tasneem Naturel ini diperakui selamat dan mendapat kelulusan daripada KKM.
Balm ini menjadi pilihan ramai ibu bapa yang prihatin terhadap nilai kesihatan anak masing-masing.
4 jenis balm Tasneem Naturel :
-----------------
CF Rub
-----------------
CF Rub dirumus khas bagi membantu ibu bapa yang berhadapan dengan masalah anak demam, batuk, selesema.
Bahan-bahan seperti eucalyptus oil, cypress, tea tree dan lemon membantu melegakan pernafasan, mengurangkan batuk dan mencairkan kahak serta mengurangkan suhu anak-anak.
Cara guna yang sangat mudah. Ibu bapa perlu sapu balm CF Rub di tapak kaki,dada,tekak dan tulang belakang.

-----------------
Calm Time
-----------------
Calm Time berfungsi untuk memberikan keselesaan kepada bayi dan anak kecil.
Diadun khas menggunakan minyak pati tulen seperti lavender, bergamot, frankinsense dan marjoram. Balm ini membantu anak kecil menjadi lebih tenang dan ceria.
Cara guna yang sangat mudah. Ibu bapa hanya perlu sapu balm Calm Time di tapak kaki, nadi, belakang telinga dan tulang belakang.

-----------------
Sleep Time
-----------------
Sleep Time dirumuskan khas untuk membantu anak supaya mudah lena dan bangun dalam mood yang ceria. Tasneem Naturel amat prihatin terhadap masalah yang sering membelenggu ibu bapa yang berhadapan dengan masalah anak sukar tidur dan aktif pada waktu malam.
Pati-pati tumbuhan seperti Cedarwood, Vetiver, Roman Chamomile dan Ylang-ylang akan membantu anak-anak untuk mendapat tidur yang berkualiti.
Cara guna yang sangat mudah. Ibu bapa hanya perlu sapu balm Sleep Time di tapak kaki, nadi, belakang telinga dan pergelangan tangan.

-----------------
T Rub
-----------------
T Rub cukup digemari ibu-ibu kerana balm ini selamat dan boleh menggantikan minyak telon. Ia berfungsi melegakan perut kembung,sembelit, membuang angin berlebihan dan membantu masalah penghadaman.
Bahan utama seperti Fennel, Ginger, Lemongrass dan Anise.
Cara guna yang sangat mudah. Ibu bapa hanya perlu sapu balm T Rub di tapak kaki dan perut. Untuk sapuan di bahagian perut, ibu bapa disarankan membuat urutan 'i love u' bagi memastikan si manja lebih selesa.

Sebarang pertanyaan, boleh terus ke link :

Khamis, 18 Januari 2018

Jadual Tidur Terbaik Untuk Anak

Berapa Jam Anak Nak Kena Tidur Dalam Sehari?
Berikut adalah jadual tidur berdasarkan National Sleep Foundation :
      0– 3 bulan 
Kena tidur dalam 14-17 jam. 

Tak digalakkan kurang daripada 11 jam atau lebih daripada 19 jam.

      4 – 11 bulan
Kena tidur dalam 12-15 jam. 
Tak digalakkan kurang daripada 10 jam atau lebih daripada 18 jam.
      1- 2 tahun
Kena tidur dalam 11-14 jam.
Tak digalakkan kurang daripada 9 jam dan lebih daripada 16 jam.
      3 – 5 tahun
Kena tidur 10-13 jam.
Tak digalakkan tidur kurang daripada 8 jam atau lebih daripada 14 jam.
      6 – 13 tahun
Kena tidur dalam 9-11 jam.
Tak digalakkan tidur kurang daripada 7 jam atau lebih daripada 12 jam.

Selasa, 5 Disember 2017

BATUK BERKAHAK, SELSEMA, TANTRUM, KEMBUNG PERUT, SUSAH TIDUR MALAM

ADAKAH ANAK KECIL MAMA BATUK BERKAHAK, SELSEMA, TANTRUM, KEMBUNG PERUT, SUSAH TIDUR MALAM?







Mama mencari penyelesaian ini???
- Anak kerap terjaga pada waktu malam dan tidur tak lena.
- Anak selalu kembung atau sembelit.
- Anak batuk berkahak, selesema dan demam.
- Anak selalu merengek dan meragam.

Jika 'Ya', jangan risau!

Kami ada jawapan untuk selesaikan masalah mama!

Apa Kata Mereka?

"Tiba2 je mengamuk, jerit2 sebab adik nyakat dia. Ummi sapu BALM CALM tak sampai 2 minit terus diam dan relax. Amazing!!! Memang menjadi. Alhamdulillah."
-Puan Saudah, Petaling Jaya

"Selsema baby...2,3 kali sapu BALM CF keluar hingus.BALM TUMMY pun serasi. Baby tak meragam. BALM SLEEP, kakak baby pakai saing ayah dia pakai...ayah yang tido dulu, kakak baby tak tido2 lg:)"
-Puan Syaffaridah, Johor Bahru

"Lepas sapu balm kt baby dalam pantang ni nampak dah ada perubahan. Anak yang sulong tu pun dah kurang batuk sejak sapu BALM CF"
-Puan Saadah, Kuala Terengganu

Ada 4 jenis balm yang dapat membantu mama:

1. Masalah anak kerap terjaga pada waktu malam dan tidur tak lena.
   - Mama boleh sapu balm Sleep Time pada tulang belakang, tapak kaki, nadi belakang telinga serta pergelangan tangan anak.
   - Balm ini mengandungi minyak pati yang dapat seimbangkan hormon tidur dan hormon sedar. Malah memberikan tidur lena dan berkualiti.

2. Masalah anak selalu kembung atau sembelit.
   - Mama boleh sapu balm Tummy Time / T-rub pada perut dengan urutan 'i love u' dan tapak kaki anak.
   - Balm ini membantu anak yang mengalami masalah perut seperti kembung, sembelit dan cirit-birit.

3. Masalah anak batuk berkahak, selesema dan demam.
   - Mama boleh sapu balm Coughflu Time / Cf-rub pada hidung, tulang belakang, dada dan tapak kaki anak.
   - Balm ini membantu mencairkan kahak, mengurangkan selesema dan suhu ketika demam.

4. Masalah anak selalu merengek dan meragam.
   - Mama boleh sapu balm Calm Time pada tulang belakang, tapak kaki, nadi belakang telinga serta pergelangan tangan anak.
   - Balm ini memberikan keselesaan, mengurangkan tekanan, mengurangkan keletihan dan bantu anak lebih tenang.

Balm ini sesuai untuk seisi keluarga.
TIADA bahan kimia dan selamat.
Mudah dibawa ke mana-mana.

Apa tunggu lagi, jangan lepaskan peluang hebat ini.
Dapatkan set lengkap 4 dalam 1 pada harga jimat hari ini!
Mama dapat JIMAT sebanyak RM39 tau.

Mama boleh terus whatsapp sekarang :)

http://TasneemBalm.wasap.my
http://TasneemBalm.wasap.my
http://TasneemBalm.wasap.my

Rabu, 1 November 2017

7 Tips Pemakanan Sihat Untuk Anak

7 Tips Pemakanan Sihat Untuk Anak


1. Seimbangkan makanan bagi semua jenis kumpulan makanan seperti karbohidrat,protein dan lemak.

2. Hindarkan makanan ringan kerana boleh menjejaskan kesihatan dan pertumbuhan anak-anak.

3. Banyakkan minum air masak kerana penting untuk fungsi fisiologi tubuh serta
dapat mengawal suhu badan dan dapat mengeluarkan toksik yang berlebihan dalam badan.

4. Wajibkan sarapan pagi  kerana ia merupakan sumber bekalan tenaga
agar tumpuan anak-anak terhadap aktiviti seharian tidak terjejas.

5. Sekat minuman berkarbonat kerana mengandungi kandungan gula yang tinggi
yang boleh menyebabkan anak menjadi hiperaktif dan tidak dapat memberi tumpuan.

6. Tingkatkan aktiviti fizikal dengan menggalakkan anak-anak bermain di luar rumah
seperti bermain di taman permainan.

7. Bijak dalam membeli makanan dengan membaca label makanan yang dibeli.
Pastikan ia rendah kalori, kurang gula dan lemak.