Masakan makanan berpantang untuk menyembuhkan luka dengan cepat,
tidak memudaratkan kesihatan dan menyihatkan badan selepas melahirkan bayi.
**************************************************************
1. Salmon Panggang Berlada Hitam
Bahan-bahan:
Sekeping salmon bersaiz sederhana
1 sudu teh lada hitam
1/2 inci halia
2 ulas bawang putih
Garam secukup rasa
Sekeping kertas pembalut aluminium foil untuk membalut ikan
Cara-caranya:
1.Bersihkan sekeping ikan salmon
2.Tumbuk kasar lada hitam, halia dan bawang putih dan lumurkan pada salmon tersebut bersama garam.
3.Perapkan kira-kira satu jam sebelum dibungkus dalam kertas pembalut aluminium foil dan dipanggang
dalam kuali sehingga masak.
*Kandungan Omega 3 dan DHA yang tinggi menjadikan susu badan anda berkualiti untuk bayi.
Malah ia kaya dengan protein untuk membina semula tisu badan yang rosak ketika bersalin.
**************************************************************
2.Sambal Bilis Berkunyit
Bahan-bahan:
100 gm ikan bilis
3sm kunyit tua dikisar halus
3sm lempoyang dikisar
2 sudu kecil lada hitam
2 sudu minyak untuk menumis
Cara-caranya:
1.Goreng ikan bilis dan toskan minyak
2.Tumbuk kasar ikan bilis goreng bersama lada hitam
3.Dengan kuali bersih, tumis bahan yang dikisar hingga naik bau
4.Kemudian, masukkan ikan bilis dan lada hitam yang ditumbuk tadi ke dalam kuali dan gaul rata
5.Sedia untuk dihidangkan bersama ulam-ulaman dan nasi putih.
**************************************************************
3.Lobak Putih Masak Air
Bahan-bahan:
1/2 batang lobak putih bersaiz sederhana
1 sudu teh lada hitam
4 ulas bawang putih
1 cawan air
Garam dan gula secukup rasa
Cara-caranya:
1.Bersihkan lobak dan kupas tipis kulitnya. Hiris nipis supaya mudah di masak dan dimakan
2.Masukkan air di dalam sebuah periuk.
3.Lada hitam dan bawang putih ditumbukdan digaulkan bersama dengan lobak dan air.
4.Masak di atas api yang sederhana dan masukkan garam dan gula secukup rasa sebelum diangkat.
*Lobak putih mampu menambahkan penghasilan susu ibu. Sesuai bagi ibu yang baru bersalin yang berusaha untuk mendapatkan
banyak stok susu perahan untuk si manja selepas kembali bekerja.
**************************************************************
4.Ikan Singgang Halia
Bahan-bahan:
Seekor ikan selar bersaiz sederhana
2 inci halia
4 ulas bawang putih
1 cawan air
Garam secukup rasa
Cara-caranya:
1.Bersihkan ikan selar
2.Mayang halus halia dan bawang putih yang telah dibuang kulit.
3.Kemudian masukkan ikan ke dalam periuk diikuti dengan halia, bawang putih, air dan garam secukup rasa.
4.Reneh kira-kira selama 30minit sebelum dinikmati.
*Halia bertindak membuang angin di dalam badan dan menjadikan anda berasa lebih segar dan cergas.
**************************************************************
5.Sup Sawi dan Lobak Merah
Bahan-bahan:
1 ikat sawi
1/2 biji lobak merah
1 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cawan air
Garam dan gula secukup rasa
Cara-caranya:
1.Bersihkan lobak merah dan kupas tipis kulitnya. Potong nipis-nipis agar senang empuk.
2.Bersihkan sawi dan potong daun dan batangnya.
3.Bawang merah dan bawang putih dikupas dan di mayang halus.
4.Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masak sehingga empuk.
5.Rasakan dengan garan dan gula sebelum diangkat.
*Nutrien dalam sayur-sayuran hijau dapat mengelak mengalami sembelit.
**************************************************************
6.Kerabu Pegaga
Bahan-bahan:
Pegaga secukupnya dan dihiris mengikut selera anda
1 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
1 susu teh lada hitam
50g ikan bilis
1 inci halia muda
1 inci kunyit hidup
Cara-caranya:
1.Tumbuk bawang putih, bawang merah, halia muda, kunyit hidup, lada hitam sehingga lumat.
2.Goreng semua bahan tadi tanpa minyak. Biarkan sehingga sedikit kering dan angkat.
3.Selepas itu gaulkan bahan-bahan tersebut bersama daun pegaga yang telah dihiris tadi.
4.Sedia untuk dihidang dan sedap dimakan bersama nasi panas.
**************************************************************
7.Daging Lada Hitam
Bahan-bahan:
250 gram daging batang pinang dihiris nipis
1 biji bawang besar (dihiris)
5 ulas bawang dihiris (dihiris)
2 sudu minyak
1 sudu besar lada hitam (ditumbuk kasar)
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar kicap masin
Cara-caranya:
1.Rebus daging dengan api sederhana hingga empuk. Toskan tetapi jangan buang air rebusan tadi.
2.Panaskan kuali dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.
3.Masukkan daging, kicap manis dan kicap masin serta lada hitam. Gaul rata dan biar seketika.
4.Kemudian masukkan sedikit air rebusan tadi dan biarkan sehingga pekat semula agar daging lebih lembut.
5.Untuk lebih enak, taburkan lada hitam dan siap untuk dihidangkan.
**************************************************************
8.Tumis Sawi Putih
Bahan-bahan:
20 gm ikan bilis
2 sm halia dihiris
2 ulas bawang putih dihiris halus
5 tangkai sawi putih dipotong
2 sudu minyak masak
Garam secukup rasa
1/2 cawan air
Cara-caranya:
1.Panaskan minyak dan tumis bawang putih bersama halia di dalam kuali.
2.Masukkan air, ikan bilis dan sawai. Biarkan mendidih sebentar.
3.Tambah garam secukup rasa. Enak di makan bersama nasi panas.
**************************************************************
9.Teh Halia
Bahan-bahan:
600ml air
4sm halia tua
1/4 ketul gula melaka (kurangkan jika tidak gemar manis)
Cara-caranya:
1.Kupas halia, pecahkan sedikit dan rebus gula melaka bersama air.
2.Biarkan mendidih dan minum sewaktu suam.
*Minuman halia dapat memanaskan badan ibu dan melancarkan perjalanan darah.
Ia juga membantu membuang angin dalam badan.
**************************************************************
10.Jus Pegaga
Bahan-bahan:
20 tangkai pegaga
4 gelas air
2 ketul gula batu (kecil)
Cara-caranya:
1.Rebus pegaga bersama air dan gula batu.
2.Biarkan sehingga tinggal separuh atau kira-kira 2 gelas.
3.Minum sewaktu suam segelas waktu pagi dan petang.
*Pegaga mempunyai pelbagai khasiat antaranya dipercayai boleh mempercepatkan proses penyembuhan luka terutama bersalin.
0 comments:
Catat Ulasan