Ahad, 9 Februari 2014

Kenali Paru-Paru Anda

Pernafasan adalah proses yang penting untuk tubuh badan kerana oksigen yang terkandung di dalam udara yang kita hirup diperlukan oleh tubuh badan untuk menjana tenaga demi kelansungan hidup.

Apabila udara dihirup melalui hidung dan mulut, ia melalui salur udara atau trakea, lalu masuk ke dalam paru-paru (kita mempunyai sepasang paru-paru, dan saiz paru-paru kanan adalah besar sedikit daripada paru-paru kiri). Dari salur udara, udara yang dihirup bergerak melalui dua lalauan besar, di kenali sebagai bronki. Bronki ini bercadang untuk membentuk sebuah sistem kompleks yang terdiri daripada tiub-tiub yang lebih halus, atau bronkiol, untuk membawa oksigen ke "bahagian aktif" paru-paru - iaitu berjuta-juta pundi udara atau alveoli. Pundi-pundi kecil ini ( seperti belon-belon yang terlipat) mempunyai dinding yang sangat nipis dan padat dengan saluran darah. Dindingnya yang nipis dan padat dengan saluran darah. Dindingnya yang tipis membolehkan oksigen di dalam udara yang kita hirup tembus lalu memasuki saluran darah dan dibawa ke sel-sel di seluruh badan.

Maka, apabila kita bernafas,kita sebenarnya menghirup oksigen yang nerupakan "bahan api" bagi membolehkan sel-sel badan berfungsi. sebaliknya, apabila kita menhembus nafas, kita sebenarnya menghembus keluar hasil sampingan fungsi sel-sel tubuh badan - iaitu sejenis gas yang dipanggilkarbon dioksida, atau udara "terpakai". Karbon dioksida, disingkirkan daripada tubuh badan setiap kali kita menghembus udara keluar dari paru-paru.


------------------------------------------------------------------
Cendawan Susu Harimau

Sesuai untuk:
1. Mengurangkan simptom-simptom asma.
2. Meredakan batukyang kronik.
3. Memperbaiki sistem pernafasan dan mengurangkan kahak.
4. Antiradang dan mengurangkan alahan.
5. Meningkatkan tenaga dan stamina.
6. Membantu mengatasi masalah alahan kulit.
7. Meningkatkan kualiti kehidupan pesakit kanser.

Info lanjut >> Cendawan Susu Harimau

0 comments:

Catat Ulasan