Sabtu, 5 Julai 2014

Resepi Mudah : Ayam Bercili Masak Ketumbar

Bahan-bahan:
1/2 kg ayam
Serbuk kunyit
Sedikit garam
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih ditumbuk lumat
sedikit halia
4 sudu besar biji ketumbar
1 sudu kecil jintan manis di kisar halus
4 sudu besar cili kisar
2 keping asam gelugur

Cara memasak:

1. Goreng ayam sehingga garing. Setelah garing bolehlah diangkat dan ketepikan.
2. Tumiskan bahan yang telah ditumbuk lumat sehingga naik bau.
3. Masukkan cili kisar sehingga pecah minyak.
4. Kemudian masukkan ketumbar dan jintan manis yang telah dikisar. Jika nampak pekat tuangkan sedikit air (Gunakan api yang sederhana).
5. Masukkan asam gelugur, sedikit garam dan sedikit gula. Kemudian masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan gaulkan. Hidangkan.

0 comments:

Catat Ulasan