Selasa, 15 Mei 2012

Resepi Apam Kentang

Assalamualaikum dan Selamat Pagi,
Semoga rakan-rakan semua sihat hendaknya. Jom kita buat apam kentang yang sedap ni. Rasanya lain dari yang lain. Sangat istimewa!

Apam Kentang
Bahan-bahan:
150 gram gula pasir
200 ml air kelapa
1 helai daun pandan
200 gram tepung beras
175 gram kentang - dikukus,kupas,lecek
100 gram tepung gandum
1 cmt. yis segera
1 cmt. serbuk penaik
1 cmt. garam
3 titik pewarna hijau
Sedikit esen pandan
250 ml santan (1/2 biji kelapa)
20 takir pandan/acuan

Bahan Taburan:
100 gram kelapa parut
1/4 cmt. garam

Cara membuatnya:
1. Renih gula, air kelapa, daun pandan hingga mendidih (jadikan 300 ml). Biarkan hangat.
2. Tuang ke dalam tepung beras dan kentang sambil diuli hingga lembut.
3. Setelah sejuk masukkan tepung gandum, yis, serbuk penaik, garam, pewarna hijau, dan esen pandan.
Masukkan santan sedikit demi sedikit (10minit). Biarkan selamat 40minit.
4. Tuang ke dalam takir pandan/acuan. Kukus selama 30 minit dengan api besar.
5. Hidang apam kentang dengan taburan kelapa parut. Selamat mencuba!

p/s:  Gunakan takir pandan untuk lebih harum. Jika tidak, gunakan acuan kertas seperti gambar di atas. Untuk taburan, mungkin ada yang tidak suka kelapa parut, jadi anda cuma perlu hidangkan dengan kelapa parut seperti gambar di atas. Sekian.


0 comments:

Catat Ulasan